The Crystal Star

Çıktığı Tarih : 1994

Yayın evi : Bantam Publishing

Yazar : Vonda N. McIntyre

Zaman Çizelgesindeki Yeri : Endor’dan 10 yıl sonra

Cumhuriyet ve kahramanlarımız için sakin bir dönem. Leia beş yaşındaki ikizleri Jacen ve Jaina ile üç buçuk yaşındaki küçük oğulları Anakin’le uzak Cumhuriyet üyesi gezegenleri ziyaret edip tatil yapıyor.

Luke da Han’la birlikte bazı kayıp jedi dedikodularını araştırmaya gidiyorlar. Ancak üç çocuk bilinmeyen kişilerce kaçırılıyor, acı içindeki Leia da onları aramaya koyuluyor. Han ve Luke da Waru isimli tuhaf bir varlığa çatıyorlar.

Bu kitabı okurken kaybettiğim beyin hücrelerini düşündükçe içimden ağlmamak geliyor. Asıl üzücü olan şey ise, zaman çizelgesinden bu kadar önemli olan koca bir yılın bu korkunç kitap tarafından işgal edilmiş olması. The Crystal Star nereden kaçtı da onaylanıp yayınlanmayı başardı, cidden merak ediyorum.

Tabi en büyük hata Star Wars’u görünüşe göre hiç bilmeyen bir Star Trek yazarına azıcık bir süre tanınıp paldır küldür bu kitabı yazdırılması. Sonuç tam bir fiyasko. karakterler tamamen karakter dışı; Luke, Han ve Leia tanınmayacak halde. Sözde ‘Empire Reborn’ isimli bir hareketi yürütmeye çalışan baş kötü adamlar, yani Hethrir ve saz arkadaşları, acınacak ve beş para etmez kötü adamlar. Planlarını, yaptıklarını inan ciddiye alamıyor. 350 sayfa boyunca baş karakterlerin ve yeni, sıkıcı yan karakterlerin saçma sapan hareketlerini okuyorsunuz? Ya tüm kitabın etrafında geçtiği, başka bir boyuttan ya da evrenden gelen Waru adlı olağanüstü yaratığa ne demeli?

En kötü Star wars kitaplarında bile iyi kısımlar bulabilirsiniz, ya da en azından gülüp geçersiniz falan. Bu kitap o kadar kötü ki komik bile değil.

The Crystal Star’ı okumadan atlarsanız pek birşey kaçırmazsınız kısacası.. Zaten bence bu kitabın Star Wars galaksisine tek katkısı, üç Solo çocuğunun kişiliklerinin ilk defa buradaki olaylar sırasında tanıtılmaya başlanması olsa gerek. Bunun dışında bir önemi yok. Bir de baş karakterlerinin Han-Leia-Luke olduğu bir ‘ana-hat’ kitabı olması dışında.

Cem Eğit

Bendu Rahipleri kimlerdir?

Eski Cumhuriyet'in kurulmadığı ve hyperdrive'ın da yepyeni bir icat olduğu yıllarda galaksinin dört bir köşesinde birbirlerinden habersiz olarak Güç denen bu gizemi çözmeye çalışan tarikatlardan biridir. Daha sonra Jediların oluşmasında önemli rol oynamışlar.


Tüm grafikler ve tasarım ©1997 ©2009 Hasan Yalçın Lucasfilm Ltd.'e ait materyal, logo, karakter, figür ve resimlerin kullanım hakkı Lucasfilm Ltd.'ne ve Lucasfilm Ltd. Türkiye Temsilcisi Max Licensing. Ltd. aittir. STAR WARS (C)1977, 1998 Lucasfilm Ltd.; The Empire Strikes Back (C)1980, 1998 Lucasfilm Ltd.; Return of the Jedi (C)1983, 1998 Lucasfilm Ltd. Episode I-The Phantom Menace®, Lucasfilm Ltd.ve THX® 1999 Episode II-Attack of the Clones®, Lucasfilm Ltd. ve THX® 2002 Episode III Revenge of the Sith®, Lucasfilm Ltd. ve THX® 2005

Kullanım Şartları ve Copyright